Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-ENAΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής ιδρύθηκε το 1983 και από τα πρώτα του βήματα έχει θέσει ως στόχο τη διάδοση την διαφύλαξη και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου μας.
Μια σημαντική ενέργεια του Συλλόγου στην προσπάθεια του να διασώσει όλα τα παλιά αντικείμενα (αργαλειό, οικιακά σκεύη, κεντήματα, γεωργικά εργαλεία κ.α.) που χρησιμοποιούσαν οι Ρουμλουκιώτες στην καθημερινή τους ζωή, αποτέλεσε η ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου το 1998 το οποίο βρίσκετε στον χώρο του Συλλόγου μας . Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής αριθμεί 150 Μέλη. Έχει 3 χορευτικές ομάδες, το Μικρό τμήμα με παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου, το Γυναικείο τμήμα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και ποιο νέες έτσι ώστε να συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες μαζί και τέλος το Ανδρικό τμήμα. Οι περισσότερες φορεσιές που χρησιμοποιεί για τις εκδηλώσεις στις οποίες παίρνει μέρος ο Σύλλογος μας είναι αυθεντικές με αυθεντικά κοσμήματα του Ρουμλουκιού.Διοργανώνει και αναβιώνει το Πανηγύρι της 15ης Αυγούστου προς τιμήν και μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στις 23 Αυγούστου στα 9μερα της Παναγίας. Αναβιώνει το έθιμο της Γουρουνοχαράς και τα Ρουγκάτσια, το πρώτο 10ήμερο των Χριστουγέννων. Τη Χελιδόνα κάθε 1η Μάρτη, τις Λαζαρίνες το Σάββατο του Λαζάρου και 2η μέρα του Πάσχα το έθιμο του Μεγάλου Χορού με τα Πασχαλιάτικα τραγούδια. Επίσης λειτουργεί τμήμα εκμάθησης γυναικείου κεφαλόδεσμου ( Κατσούλι, Φούντες ).
Ο Σύλλογος μας συμμετέχει στα Ημαθιώτικα και σε πολλές άλλες χορευτικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
*Έχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις στα Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας της Αιγύπτου.
Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου μας είναι ο κύριος Αχιλλέας Τσιάρας γνωστός για την μεγάλη του προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Είναι ευχάριστο και πάρα πολύ σημαντικό να κρατάμε τα έθιμα και τις παραδόσεις της κάθε περιοχής της Ελλάδας μας.Η παράδοση είναι ο πνευματικός θησαυρός κάθε χώρας και οφείλουμε να την διατηρούμε.Έτσι και ο πολιτιστικός σύλλογος Επισκοπής Ημαθίας προσπαθεί να διατηρήσει όλα τα παλιά έθιμα και να φέρει τα νέα παιδιά κοντά στην ιστορία του τόπου του.



Παρακάτω θα δούμε πρόσφατα βιντεο από της 14-8-2012 από τον
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ…

 
                                 

EΔΩ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ :https://www.facebook.com/silogos.episkopis?fref=ts

Αρθρο Βασίλης Μπαρλάκας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.