Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ (Σ.Ε.Λ)

KΥΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ (Σ.Ε.Λ)

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει κυρίως γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Για πολλά χρόνια οι γιατροί απέτρεπαν τις γυναίκες με Σ.Ε.Λ. να τεκνοποιήσουν με τον φόβο της πιθανής έξαρσης της νόσου ή της κακής έκβασης της κύησης λόγω της ίδιας της νόσου ή της τοξικότητας των φαρμάκων.
Ευτυχώς σήμερα πλέον η ίδια η νόσος δεν αποτελεί αντένδειξη για την κύηση, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις με σοβαρή πνευμονική υπέρταση και σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας.
Οι βασικές προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση της κύησης είναι : η ύφεση της νόσου για τουλάχιστον 6 μήνες ,η λήψη κατάλληλης αγωγής ώστε να αποφευχθεί η έξαρση της νόσου χωρίς τον κίνδυνο εμβρυοτοξικότητας και συνεργασία μεταξύ ρευματολόγου και γυναικολόγου για την παρακολούθηση της ασθενούς.
Το 30%-60% των γυναικών με ΣΕΛ θα εμφανίσουν έξαρση της νόσου κατά την διάρκεια της κύησης. Κυρίως με δερματικές εκδηλώσεις , αρθρίτιδα και αιματολογικές εκδηλώσεις.
 
 ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ:

 Οι κυριότερες επιπλοκές της κύησης είναι:
Αποβολές το ποσοστό των αποβολών που συμβαίνουν πριν την 20η εβδομάδα κύησης είναι 7% , ενώ αυτών που λαμβάνουν χώρα μετά την 20η εβδομάδα είναι 5% για τις ασθενείς με ύφεση ή ήπια ενεργότητα της νόσου και 17% για τις ασθενείς με μέτρια η υψηλή ενεργότητα της νόσου.
Καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου λόγω ανεπάρκειας ή θρόμβωσης του πλακούντα σε συχνότητα 9%-35%
Πρόωρος τοκετός συχνότητα 20%-54%
Προεκλαμψία στον γενικό πληθυσμό 5%-8% στον ΣΕΛ 13%-35%.
Νεογνικός λύκος σε ποσοστό 4%-5% (γέννηση παιδιών με παροδικές δερματικές και αιματολογικές εκδηλώσεις αλλά και στα μισά περίπου σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα) παρατηρείται σε μία ομάδα ασθενών με θετικά κάποια ειδικά αυτοαντισώματα.
 
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Αυτό που απαιτείται είναι η στενή παρακολούθηση με συχνές αιματολογικές εξετάσεις, εμβρυϊκό υπερηχογράφημα μεταξύ 16ης και 30ης (για τον αποκλεισμό καρδιολογικών επιπλοκών) και εκτίμηση με Doppler της μήτρο-πλακούντιας αιματικής ροής την 20η-24η εβδομάδα της κύησης.
Τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται κατά την διάρκεια της κύησης είναι :
• Η πρεδνιζόνη (5-15mg) (κατηγορία Β)
• Υδροξυχλωροκίνη (κατηγορία C)
• Αζαθειοπρίνη όταν υπάρχει νεφρική προσβολή (κατηγορία D)
• Όταν υπάρχουν αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα αναλόγως με το ιστορικό καθ’έξιν αποβολών ή θρομβώσεων χαμηλές δόσεις ασπιρίνης ή/και ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους.
 
 
 αρθρο: Ξένος Ιωάννης
ΙΑΤΡΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
πτυχ.Παν/μιου της ΒΟLOGNA
Ειδικευθείς Κ.Α.Τ.  Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.