Οι πιο πολλές γυναίκες που έχουν έρπη γεννητικών οργάνων δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Ο ιός του έρπη των γεννητικών οργάνων μπορεί να αντιμετωπιστεί ασφαλώς κατά την εγκυμοσύνη.
Εάν έχετε κολλήσει έρπη των γεννητικών οργάνων πριν μείνετε έγκυος ο ανοσοποιητικό σας σύστημα θα παράγει αντισώματα που προστατεύουν το έμβρυο όταν μείνετε έγκυος. Αναζωπυρώσεις του ιού κατά την κύηση δεν επηρεάζουν το έμβρυο.
Εάν κολλήσετε πρώτη φορά τον ιό του έρπη των γεννητικών οργάνων όντας έγκυος, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη.
- Λοίμωξη τους πρώτους 3 μήνες της κύησης μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
- Σε λοίμωξη πρωτοπαθή στο τέλος της κύησης, (λιγότερο από 6 εβδομάδες προ του τοκετού), δεν υπάρχει χρόνος για το ανοσοποιητικό σας σύστημα να παράγει αντισώματα. Εάν γεννήσετε φυσιολογικά υπάρχει περίπου 40% πιθανότητα να μεταδοθεί η λοίμωξη στο νεογνό.
Ο νεογνικός έρπης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους οφθαλμούς και στο δέρμα του νεογνού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νεογνική μηνιγγίτιδα και να προκαλέσει βλάβες και σε άλλα όργανα. Αναφέρονται περιπτώσεις νεογνικών θανάτων έως και 7 ημέρες μετά την γέννηση. Φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στο να προστατέψει από βλάβες το νεογνό.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ;
Με τους παρακάτω τρόπους:
- Εάν ο σύντροφος σας έχει οποιαδήποτε μορφή έρπη (επιχείλιο, έρπη γεννητικών οργάνων), πρέπει να αποφύγετε επαφή δέρμα με δέρμα με την περιοχή που έχει τον έρπη. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει αποφυγή στοματικού, κολπικού ή πρωκτικού σεξ.
- Εφόσον υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδοθεί η λοίμωξη από τον σύντροφο, θα μπορούσατε, εάν ο σύντροφος έχει οποιαδήποτε μορφή έρπη, να χρησιμοποιήσετε και προφυλακτικό.
- Αποφύγετε δερματική επαφή του μωρού σας με κάποιο άτομο που έχει ενεργό λοίμωξη (επιχείλιο, ρινικό έρπη ή έρπη χειρών)
- Πλένετε τα χέρια σας εάν αγγίξετε δερματικές περιοχές που έχουν έρπη.
TI ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΠΗ;
Εάν νοσήσετε από πρωτοπαθή έρπη στην κύηση, μπορείτε να πάρετε αντιιικά χάπια (ακυκλοβίρη). Μπορεί επίσης να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο σε περίπτωση που η λοίμωξη είναι πολύ επώδυνη ή συνοδεύεται από δυσουρία.
Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια αναζωπύρωσης έρπη στην εγκυμοσύνη, ίσως να σας χορηγηθεί ακυκλοβίρη συνεχόμενα από τις 36 εβδομάδες κύησης έως τον τοκετό.
Ο σκοπός της αγωγής είναι να ελαττώσει την διάρκεια και την οξύτητα των συμπτωμάτων.
YΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η ακυκλοβίρη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και στην εγκυμοσύνη, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι βλάπτει την κύηση. Επίσης θεωρείται ασφαλής και κατά τον θηλασμό
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ;
Οι πιο πολλές γυναίκες με έρπη γεννάνε φυσιολογικά.
- Εάν έχετε περάσει έρπη πριν μείνετε έγκυος, δεν θα χρειαστείτε καισαρική τομή.
- Εάν νοσήσετε από έρπη για πρώτη φορά στη ζωή σας τις τελευταίες 6 εβδομάδες κύησης, θα χρειαστείτε καισαρική τομή.
- Εάν εμφανίσετε αναζωπύρωση του έρπη γεννητικών οργάνων την περίοδο που θα γεννήσετε, συνήθως δεν θα χρειαστείτε καισαρική τομή. Καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον ιατρό σας.
Αρθρο:Dr.Nίκος Παπανικολάου
Ιατρός Μαιευτήρας/Γυναικολόγος/Ουρογυναικολόγος
fb: Νικος Παπανικολαου
Ιστοσελίδα :http://www.drpapanikolaou.gr/el/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.