Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

OΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα σημαντικά στοιχεία γύρω από αυτή την πάθηση και να τονίσω την σημασία της πρόληψης.
Η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο , με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Εξελίσσεται σιωπηλά και χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της οστικής μάζας και την διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος. Παγκοσμίως πλήττονται από την οστεοπόρωση 1στις 3 γυναίκες και 1στούς 8 άνδρες.
Πολλοί είναι η παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της οστεοπόρωσης : η ηλικία >65 ετών , η πρόωρη εμμηνόπαυση , το οικογενειακό ιστορικό κατάγματος ισχίου , το χαμηλό σωματικό βάρος , η λήψη φαρμάκων όπως τα κορτικοστεροειδή , νόσοι που προδιαθέτουν για οστεοπόρωση , το κάπνισμα , η αυξημένη λήψη καφέ και αλκοόλ .
Το κόστος για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης . Υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανώνται για την νοσηλεία και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα των ασθενών με οστεοπόρωση περίπου 4.8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως .
Η δαπάνη λόγω καταγμάτων του ισχίου στην Ελλάδα για το έτος 2002 υπολογίζεται σε 42.250.000 ευρώ . Τα κατάγματα του ισχίου αυξάνουν κατά 6%-37% την θνησιμότητα ανάλογα με την προηγούμενη κατάσταση υγείας των ασθενών.
Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου . Η σύγχρονη διαγνωστική προσπέλαση του οστεοπορωτικού ασθενούς περιλαμβάνει πλήρες ιστορικό και φυσική εξέταση καθώς επίσης και σειρά από γενικές και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις και απεικονιστικές μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε σωστή διαφορική διάγνωση μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού παθήσεων που εκτός από την πρωτοπαθή (μεταεμμηνοπαυσιακή η γεροντική ) οστεοπόρωση μπορούν να προκαλέσουν μείωση της οστικής μάζας και κατάγματα.
Η συχνότερη απεικονιστική μέθοδος για την μέτρηση της οστικής πυκνότητος είναι η DEXA στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ. και στο ισχίο . Είναι μια μέθοδος με καλή επαναληψημότητα και χαμηλή έκθεση σε ακτινοβολία και για την παρακολούθηση των ασθενών γίνεται μια μέτρηση κάθε 1-2 χρόνια . Απαραίτητος είναι και ο απλός ακτινολογικός έλεγχος της σπονδυλικής στήλης .
Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε όλους τους ασθενείς με υποψία χαμηλής οστικής μάζας είναι : Γενική αίματος , ΤΚΕ , ασβέστιο , φώσφορος , αλβουμίνη , τρανσαμινάσες , κρεατινίνη , αλκαλική φωσφατάση , ηλεκτρολύτες ορού , ασβέστιο ούρων 24ώρου . Αναλόγως του ιστορικού μπορούμε να ζητήσουμε και TSH , PTH , ελεύθερη κορτιζόνη ούρων 24ώρου , 25(OH)vitD , ελεύθερη τεστοστερόνη ορού (άνδρες ) , ηλεκτροφόρηση πρωτεϊνών , οστικοί βιοχημικοί δείκτες .

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της οστεοπόρωσης χωρίζονται σε 3 κατηγορίες :
Αντικαταβολικά φάρμακα
o Ασβέστιο
o Βιταμίνη D και μεταβολίτες της βιταμίνης D
o Οιστρογόνα
o Επιλεκτικοί τροποποιητές της δράσης των οιστρογόνων (SERMs)
o Διφωσφονικά
o Denosumab
Αναβολικά φάρμακα
o Φθόριο
o Παραθορμόνη
o Αυξητική ορμόνη
Φάρμακα με διπλή δράση: Ρανελικό στρόντιο

ΔΙΑΙΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ
Τέλος πρέπει να τονίσουμε την σημασία της πρόληψης που αφόρα τον καθένα μας ώστε να ενισχύσουμε την οστική μας μάζα από την παιδική ακόμη ηλικία με :
•Δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο . Η ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο στους πάσχοντες από οστεοπόρωση είναι 1000-1300 mg / ημέρα . Ένα ποτήρι γάλα (240 ml ) περιέχει περίπου 320 mg ασβεστίου . Άρα χρειαζόμαστε περίπου 3-4 ποτήρια γάλα κάθε μέρα ή αντίστοιχη ποσότητα των τροφίμων που βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα .
•Σωματική άσκηση και έκθεση στον ήλιο
•Αποφυγή καταχρήσεων : καφέ , καπνού ,οινοπνεύματος .
•Προλαμβάνουμε τις πτώσεις (καλό φωτισμό την νύχτα , κατάλληλα υποδήματα ελαχιστοποίηση χρήσης ηρεμιστικών και υπνωτικών χαπιών, χρήση βακτηρίας όταν είναι απαραίτητο )
Τρόφιμο ....................Ποσότητα (που περιέχει ασβέστιο όσο και ένα ποτήρι γάλα )
• Γιαούρτι •150 γρ.
• Παρμεζάνα, γραβιέρα •30 γρ.
• Κεφαλοτύρι , Gouda , Edam •40 γρ.
• Φέτα •70 γρ.
• Ανθότυρο •140 γρ.
• Μπρόκολο (βρασμένο ) •2,5 φλιτζάνια (600 γρ. )
• Φασόλια άσπρα (βρασμένα) •2 φλιτζάνια (480 γρ.)
• Σπανάκι •7 φλιτζάνια (1600 γρ.)
• Αμύγδαλα •120 γρ.
• Μεταλλικό νερό πλούσιο σε ασβέστιο( τύπου Comtrex) •1 λίτρο


ΞΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ιατρός-Ειδικός Ρευματολόγος
πτυχ.Παν/μιου Bologna-Ειδικευθείς ΚΑΤ Αθηνών
Ρευματολογικό Ιατρείο & Οστεοπόρωσης Βέροιας

FB Ιωαννης Ξενος
http://www.xenosioannisdoctor.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.