Τρίτη 1 Μαΐου 2012

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ… ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


     Ο Λεόντιος Πετμεζάς σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες ,Δημόσια Διοίκηση και Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών .Παρακολούθησε ιστορία τέχνης σε μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής.
Δοκίμια ,μελέτες, προσεγγίσεις, εργασίες και διατριβές του για τη τέχνη, τη λογοτεχνία και τη ποίηση έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες .
Έχει γράψει 6 βιβλία: ‘’Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου ’’ (2001) , ‘’Στιγμές του χρώματος’’ (2002), ‘’Μεταίχμιο εικαστικής λύσης’’ (2003), ’’Συνειδησιακές ρήσεις Ι’’ (2008), ’’Συνειδησιακές ρήσεις ΙΙ’’ ανανεωμένη έκδοση (2009), ’’Γιάννης Κουτσοχέρας, ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής συνείδησης’’(2010) και ‘’Αρχείο συνείδησης’’(2011).
 
   Έχει γράψει 16 θεατρικά έργα: ’’Η άλλη πλευρά είναι πάντα το τίποτα’’ (1982), ‘’Ήταν ψεύτικη αγάπη’’ (1985) , ‘’Το πάνω δωμάτιο" (1988), ‘’Πού είναι το χαρτί;’’(1989),’’Οσμή από γλυκό’’(1993),‘’Παράξενη γυναίκα’’ (1994),’’Υπόθεση παγκαρίου (1996), ‘’Πορεία πάθους’’ (1998), ‘’Σκέψη συνείδησης’’(1999),‘’Μέσα στο χρυσό κουτί’’(2000), ‘’Περιμένοντας και το δεύτερο’’ (2001), ‘’Όχι αμοιβαία έλξη’’ (2003), ‘’Η πρώτη λαμπερή μέρα’’ (2004),‘’Άνοιξε αυτή τη πόρτα’’ (2006), ‘’Αν έρθει πάλι εκεί νος’’(2007) ,’’Περιμένοντας το …Πίντερ’’ (2009) που βασίζεται στο βιβλίο ’’Κροκοδείλια δάκρυα’’ της Χριστίνας Φλώρου.
   Επιμελείται εκθέσεις και γράφει κριτικά κείμενα . Διοργανώνει φεστιβάλ, συμπόσια και πολιτιστικά γεγονότα σε συνεργασία με Δήμους, Πρεσβείες, Υπουργεία και φορείς Πολιτισμού στη Ελλάδα και στο Εξωτερικό . Είναι εισηγητής και ομιλητής σε διεθνείς συναντήσεις . Διδάσκει ιστορία τέχνης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και εικαστικός σύμβουλος σε πολιτιστικές εταιρίες. Σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης έχουν αναφερθεί στη παρουσία του.
Έχει τιμηθεί για τη προσφορά του.
Έχει βιογραφηθεί σε λεξικά, εκδόσεις και βιβλία. Αναφορές για τη παρουσία του υπάρχουν σε sites και blogs του Ιnternet.


      *Με τον Λεόντιο γνωριστήκαμε πριν τέσσερα περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε μια έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα του hotel Λαζαριστές απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, ήταν επιμελητής και βασικός διοργανωτής της έκθεσης υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού.
Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες είναι τεράστιες όπως και ο χαρακτήρας του…
 Από την ΚΑΡΔΙΑ city news του ευχόμαστε σε ότι κι αν κάνει καλή επιτυχία με όλη μας την καρδιά…

 Παρακολουθήστε την Θεατρική Παράσταση: "Πιρλινπλίν και Μπελίσσα" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…


Άρθρο: Βασίλης Μπαρλάκας
Βασίλης Μπαρλάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.