Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Η Φάβα Σαντορίνης είναι διάσημη για τη μοναδικότητα που της δίνει το έδαφος της Σαντορίνης. Η Φάβα είναι ένα από τα πιο παλιά προιόντα της Σαντορίνης μαζί με το σταφύλι και έχουν βρεθεί αρχαία απομεινάρια στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της Φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της.Μαγειρεμένη τη Φάβα θα τη γευτήτε σε όλα τα τοπικά εστιατόρια, καθώς δεν λείπει από κανένα μενού σε διάφορες παραλλαγές. Αυτή βέβαια που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οπωσδήποτε η κλασική συνταγή με το κρεμμύδι.Φάβα σαντορίνης θα βρείτε και σε ψαγμένα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.
Η Φάβα είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια. Μπορεί να μαγειρευτεί με πάρα πολλούς τρόπους και να βρίσκετε στο τραπέζι σας είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο. Στη συνταγή που ακολουθεί θα σας πούμε ένα εύκολο τρόπο να έχετε ένα πιάτο με φάβα που εκτός από το ότι είναι νόστιμο, μπορεί περιληφθεί στο πλαίσιο μιας μεσογειακής υγειινής διατροφής.
Υλικά:
- μισό κιλό Φάβα
-Αλάτι - Πιπέρι
-Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι
-Μαιντανό
-Ελαιόλαδο
-Ένα λεμόνι
Βάζετε τη Φάβα σε κρύο νερό για δύο ώρες περίπου. Ψιλοκόβετε το μισό κρεμμύδι και το βάζετε μαζί με τη Φάβα σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν. Bράζετε τη Φάβα ενώ τη ξαφρίζετε μέχρι να χυλώσει. Όταν χυλώσει αρκετά την κάνετε πολτό σε ένα μίχερ ή με ένα μίχερ χεριού. Αλατίζετε και τη σιγοβράζετε για λίγο ακόμη. Όταν είναι έτοιμη τη σερβίρετε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαιντανό, λίγο ωμό ελαιόλαδο και χυμό λεμoνιού.Εναλλακτικά μπορείτε πρίν βάλετε τη Φάβα να βράσει, να σωτάρετε στη κατσαρόλα σε λίγο ελαιόλαδο το μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στο σερβίρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινο αντί μαύρο πιπέρι και κάπαρι αντί μαιντανό. Καλή σας όρεξη!
Kώστας Αντωνιάδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.