Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Κάθε νοικοκυρά σίγουρα έχει τον δικό της τρόπο,αλλά και την δική της ιδιαίτερη συνταγή την οποία ''κληρονόμησε'' από μια παλαιότερη γενιά με τα χρόνια για τα πολύ γνωστά και
αγαπητά σε όλους μας Γεμιστά!Άλλες προσθέτουν κιμά,άλλες πάλι αντί για ρύζι χρησιμοποιούν πληγούρι,ή και τραχανά ακόμη στα μέσα του Φθινοπώρου!
Εμένα πάλι μου αρέσουν τα ''ορφανά'' όπως τα ονομάζει και η γιαγιά μου!!
Είπα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας την αγαπημένη μου συνταγή,μιας και είμαστε και σε
περίοδο νηστείας για το Πάσχα...και είναι ότι πρέπει!!
Για την συνταγή θα χρειαστούμε            
Υλικά:
6 μέτριες,ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
6 μέτριες,πράσινες πιπεριές
3-4 κολοκυθάκια πράσινα,στρόγγυλα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1,5 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-φρεσκοκομμένη ρίγα(λίγη) 
Εκτέλεση:
Βήμα 1-Αδειάζω τα λαχανικά.
Στις ντομάτες,κόβω μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού,αφήνω
τα καπάκια και με ένα κουταλάκι αδειάζω την σάρκα την ψιλλοκόβω
και την προσθέτω στην γέμιση.Το ίδιο ακριβώς κάνω και με τα κολοκυθάκια,
αλλά και τις πιπεριές(ξεσποριάζοντας πρώτα)
Βήμα 2-Γέμιση.
Σε βαθύ τηγάνι,ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω(τσιγαρίζω)
το κρεμμύδι,προσθέτω το ρύζι και ανακατεύω 2 με 3 φορές καλά.Ρίχνω τις
ψιλοκομμένες σάρκες από τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες και προσθέτω
ένα φλυτζάνι νερό,και μαγειρεύω για 4 λεπτά,έπειτα αποσύρω από την φωτιά.
Όταν κρυώσει ελαφρά η γέμιση προσθέτω τον μαιντανό,τον δυόσμο αλάτι
πιπέρι και ρίγανη.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς,και γεμίζω τα λαχανικά!
Αφού γεμίσω τα λαχανικά τα τοποθετώ σε ταψί,με το άνοιγμα προς τα πάνω.
Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο,και άλλο ένα με δύο φλυτζάνια νερό.
Μπορούμε επίσης στο ταψί να προσθέσουμε και μερικές πατάτες κομμένες.
Πασπαλίζω με αλάτι,και λίγη ζάχαρη και ψήνω για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Χρόνος προετοιμασίας:20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:1 ώρα περίπου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Kostas Antoniadis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.